A változás előfeltétele a stabilitás?

Öt héten át futott egy célzott kérdőívünk, melyben alapvetően arra voltunk kíváncsiak, hogy a hazai cégeknél (elsősorban nagyvállalatoknál) melyek az innováció elakadásának valós okai. Kiindulásunk alapja a Forrester Research 2018-as hasonló témában indított nemzetközi kutatásának megállapításai, valamint személyes tapasztalataink voltak.
Összesen 18 állítást véleményeztek a válaszolók aszerint, hogy az adott jelenség mennyire jellemző a cégüknél és ha az, vajon problémát okoz-e. A válaszolók 73%-a 500 fő feletti hazai nagyvállalat szakemberei, döntéshozói voltak.

Legfontosabb megállapításaink:
A válaszadók között nem volt senki, aki szerint maradéktalanul megvalósultak volna az innovációs kezdemények a cégénél. Közel felük nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen az innovációs kezdeményezéseik megvalósulásával.
Jellemzően a problémákat a stabilitás hiányában, a rövid távú célokban és az innovációs kultúra hiányában látják.

Meglepetés erejével hatott, hogy a válaszolók 77%-a szerint – cégmérettől függetlenül – a stabilitás hiánya a legnagyobb gát, mert az innovációs folyamat közben változnak a körülmények (a vezetőség, a lehetőségek és az elvárások). Az eredeti Forrester kutatásban ez a kérdés nem szerepelt, ezt a hazai tapasztalataink alapján tettük bele és érdekes látni, hogy az egyébként folytonos változások lekövetését, sőt generálását feltételező rugalmas és kreatív munkához mennyire fontos volna a stabilitás.

Ezt követi a rövidtávú KPI-ok adta kísérletek, próbálkozások lehetőségének hiánya, amikor a rövidtávú célok, és az ezt szolgáló sikermutatók nem hagynak teret az innováció csak hosszabb távon megmutatkozó eredményeinek. Ezt a válaszolók 61,5% választotta, mint jellemző és problémát okozó jelenséget.

Ugyanilyen arányban választották meghatározó gátló tényezőnek azt, hogy nincs kellően meggyőző bizonyíték az innováció majdani megtérülésére, ezért az nem kapja meg a szükséges erőforrásokat.
Ugyancsak 61,5% választotta jellemző és problémát okozó jelenségnek az innovációs kultúra hiányát, amikor nincs hagyománya a kísérletezésnek, kevéssé tolerált a hibázás és az észlelt, vélt problémák nyílt felvállalása.

Mit jelent ez?
Peter Drucker nevéhez köthető híres mondás, miszerint a kultúra megeszi a stratégiát reggelire, láthatóan az innovációs stratégia megvalósításakor is igaz. A szervezeti kultúra a válaszolók véleménye szerint is a legmeghatározóbb az innovációs kezdeményezések sikeres végigvitele szempontjából.

Ott ahol gyorsan változó menedzsment, változó elvárásainak kell megfelelni és ahol a hibázás lehetősége sincs meg a szervezetben, nem várható, hogy kezdeményező, sőt sikeres innovációs folyamatok menjenek végig. Ugyanakkor ez önmagában még nem elegendő a sikerhez, de szükséges feltétele az innovációs ötlet megvalósításának.

Amennyiben érdeklik a kutatás részletes eredményei írjon egy email ide.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: